Anorexia

Anorexia

Mensen die lijden aan anorexia zijn geobsedeerd door hun lichaamsgewicht, omvang van het lichaam en eten. Ook eten deze mensen extreem weinig. Ze willen op deze manier graag afvallen. Hun grootste angst is zwaarder worden.

Symptomen anorexia

Als je anorexia hebt vind je jezelf nooit dun genoeg. Mensen die anorexia hebben zijn overdreven vaak bezig met het tellen van calorieën en zichzelf wegen. Je levensstijl staat in het teken van afvallen en voedsel. Je zelf een streng voedselschema opleggen hoort hier ook bij. Soms kun je dit strenge schema niet volhouden en krijg je een eetbui. Al het voedsel wat je opgegeten hebt wil je weer kwijtraken. De grootste angst van anorexia patiënten is namelijk aankomen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van laxeermiddelen of braken om het voedsel kwijt te raken. Je wilt vaak niet dat vrienden en familie weten dat je anorexia hebt. Als je opeens veel afvalt zal dit zeker opvallen.

Behandeling anorexia

Veel mensen die anorexia hebben vinden het moeilijk dit toe te geven en hebben moeite met zich te laten behandelen. Sommige patiënten denken dat ze zelf genoeg doorzettingsvermogen hebben om het probleem op te lossen. De behandeling kan pas gestart worden nadat je een bezoek aan je huisarts hebt gebracht. Anorexia is vaak ernstig en daarom wordt je meestal doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum. Met behulp van deskundige en psychologen wordt je aangeleerd wat een gezond eetpatroon is. Er wordt tijdens de therapie ingegaan op je angst voor voedsel. Ook wordt de oorzaak van je eetprobleem aangepakt. Dit kan bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld zijn. Sommige mensen krijgen tijdens het behandelingstraject ook medicijnen voorgeschreven.

Terug naar overzicht