Boulimia

Boulimia

Boulimia wordt ook wel ''boulimia nervosa'' genoemd. Mensen met boulimia zijn de hele dag bezig met hun lichaam en voedselpatroon. Vaak gaat dit ook gepaard met eetbuien. Mensen met boulimia hebben na het eten spijt en willen snel afvallen.

Symptomen boulimia

Als je aan boulimia lijdt heb je meestal een normaal gewicht. Zelf denk je vaak dat je een goede gezondheid hebt en er niks ergs aan de hand is. Mensen met boulimia hebben vaak last van eetbuien die ze voor anderen willen verbergen. Tijdens een eetbui ontstaat het gevoel vaak dat je niet meer kan stoppen met eten. Na een eetbui doe je er alles aan om niet aan te komen. Sommige mensen gaan overmatig sporten of nemen laxeermiddelen. Mensen met boulimia geven ook overdreven veel geld uit aan voedsel. Er kan sprake zijn van boulimia als: je twee keer per week gemiddeld een eetbui hebt en daarna er alles aandoet om niet zwaarder te worden. De gevolgen van boulimia kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zeer ernstig zijn. Mensen met boulimia raken soms in een sociaal isolement. Ook hebben zij vaak een tekort aan bepaalde vitamines en maagproblemen. De symptomen van boulimia kunnen zeer uiteenlopen.

Behandeling boulimia

Welke behandeling er bij boulimia wordt geadviseerd is afhankelijk van de ernst van de klachten. Patiënten wordt vaak aangeraden om veel te lezen over het onderwerp. Zelfhulpboeken of patiëntenverenigingen kunnen je hierbij helpen. Ook voorlichting over boulimia kan je helpen. Meestal wordt er in groepsverband uitleg gegeven over de verschijnselen en behandeling van boulimia. De belangrijkste behandeling van boulimia bestaat uit gesprekken met een psycholoog. Je huisarts kan je een psycholoog aanbevelen. Soms kun je ook gesprekken voeren met de praktijkondersteuner. Een behandeling kan ook bestaan uit het voorschrijven van medicijnen.

Terug naar overzicht