Eetstoornissen

Personen met een eetstoornis hebben overdreven veel aandacht voor hun gewicht en het voedsel dat zij eten. Iemand met een eetstoornis gaat extreem lijnen om er slanker uit te zien. Eetstoornissen komen het vaakst voor bij jonge meiden. Zij zien in modebladen en op tv modellen die extreem slank zijn en die worden vaak bestempeld als perfect en mooi. Jonge meiden willen er dan zelf ook zo graag mooi en slank uitzien.

Soorten eetstoornissen

Er zijn verschillende soorten eetstoornissen die zowel bij mannen als vrouwen kunnen voorkomen. Bekende eetstoornissen zijn:

  • Anorexia
  • Boulimia
  • Eetbuistoornissen

De eetstoornissen anorexia en boulimia hebben wij verder voor je uitgewerkt. Je kunt lezen wat de symptomen zijn van deze eetstoornissen en hoe deze kunnen worden behandeld. Als je denkt dat je misschien een eetstoornis hebt, is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Als je iemand in je omgeving hebt waarvan je vermoedt dat hij of zij een eetstoornis heeft, wacht dan niet af! Ga het gesprek aan en zorg ervoor dat er hulp wordt ingeschakeld.

Oorzaken eetstoornissen

Eetstoornissen behoren tot de categorie psychische aandoeningen. Waarom sommige mensen wel een eetstoornis krijgen en andere niet heeft met verschillende factoren te maken. Aanleg, erfelijkheid en genen spelen een rol bij het ontwikkelen van een eetstoornis. Het is wetenschappelijk bewezen dat sommige personen genen hebben waardoor ze gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van psychische aandoeningen. Leeftijd, persoonlijke situatie en ontwikkeling spelen ook een rol bij eetstoornissen. Vaak zien we dat jonge meiden en soms ook jongens tijdens de puberteit niet lekker in hun vel zitten. Iemand die zich moeilijk ontwikkeld tijdens de puberteit en adolescenten kan te maken krijgen met psychische problemen. Oorzaken van eetstoornissen kunnen dus met verschillende factoren te maken hebben.