Gevarieerd eten

Gevarieerd eten

Het variëren van voedsel is zeer belangrijk. Geen een voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen. Door gevarieerd te eten voorkom je een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen. Sommige producten bevatten van nature gifstoffen of onnatuurlijke stoffen. Het is beter om van deze stoffen niet teveel binnen te krijgen. Een te hoge concentratie van deze stoffen kan ervoor zorgen dat je lichamelijke klachten krijgt. Je kunt bijvoorbeeld buikpijn krijgen. Veel lijnpogingen stranden al na een paar weken. Een reden hiervoor kan zijn dat je tijdens het diëten eenzijdig eet. Je lichaam vraagt na verloop van tijd om ander voedsel. Gevarieerd eten is daarom ook erg belangrijk tijdens het afvallen.

Gezond voedingspatroon: hoe doe je dat?

Een gezond voedingspatroon wordt gekenmerkt door voldoende afwisseling in voedsel. Zorg ervoor dat je genoeg dierlijke en plantaardige vetten eet. In kokosolie en olijfolie zitten plantaardige vetten die gezond voor je zijn. Roomboter en visolie bevatten dierlijke vetten. Ook wordt aangeraden om te variëren in eiwitbronnen. Eiwitten tref je aan in producten zoals vis, kaas en noten. Ook peulvruchten vormen een goede aanvulling op een gezond voedingspatroon. Elke warme maaltijd hoort te bestaan uit minimaal 200 gram groente, 150 gram koolhydraten en 75-100 gram van een eiwitbron. Als je deze verhoudingen aanhoudt ben je ervan verzekerd dat je gezond en gevarieerd eet.

Gezond leven

Een gezonde levensstijl is niet alleen afhankelijk van een gezond voedingspatroon. Het is aan te raden om te zorgen voor minimaal 30 minuten lichaamsbeweging per dag! Meer informatie over lichaamsbeweging kun je lezen in het artikel Beweeg!

Terug naar overzicht