Tips voor meer zelfvertrouwen

Tips voor meer zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen krijg je niet zomaar, iemand met veel zelfvertrouwen ziet het leven met een positieve blik en gelooft in zichzelf. Mensen die meer zelfvertrouwen willen, worden vaak belemmerd door eigen negatieve denkwijze. Men heeft bijvoorbeeld het gevoel dat niemand van ze houdt of dat hij/zij het toch nooit goed genoeg kan doen. Ook jaloezie, te veel zorgen maken en een te grote afhankelijkheid van anderen kan meespelen en je zelfvertrouwen verlagen. Naast deze genoemde negatieve denkwijzen zijn er nog wel meer negatieve denkpatronen die mee kunnen spelen. Omdat we dit artikel toe willen weiden aan tips voor meer zelfvertrouwen, zullen we de oorzaken van weinig zelfvertrouwen voor nu met rust laten.

5 Tips voor meer zelfvertrouwen

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Wat kan je doen om je zelfvertrouwen te vergroten? In dit artikel met vijf tips voor meer zelfvertrouwen zal je ontdekken welke stappen je kan ondernemen zodat je meer zelfvertrouwen krijgt. Het fijne is dat je direct kan beginnen met werken aan je zelfvertrouwen, deze tips kan je dagelijks toepassen in je leven zodat je elke dag wat meer zelfvertrouwen krijgt. Lees deze tips voor meer zelfvertrouwen dus aandachtig door, pas ze dagelijks toe in je leven en verkrijg iedere dag meer zelfvertrouwen.

(1) Wees socialer voor meer zelfvertrouwen

Je kan meer zelfvertrouwen krijgen door socialer te zijn, wordt bijvoorbeeld lid van een (sport)groep en wees sociaal actief. Of maak eens een uitstapje en probeer in contact te komen met anderen. Sociaal zijn loont als het gaat om zelfvertrouwen, het geeft je onbewust de bevestiging dat je gewaardeerd wordt en dat je er mag zijn. Probeer dus meer contact te leggen met anderen en vergroot daarmee je zelfvertrouwen. Socialer worden is een ontwikkeling, je moet jezelf in het begin er vaak toe zetten om die stap te nemen en contact te maken. Het leuke is dat je er steeds beter in wordt en dat het contact leggen steeds makkelijker gaat. Als je jezelf er lang genoeg toe zet om contact te leggen met anderen, gaat het op ten duur automatisch, je denkt er niet eens meer bij na. Je zult een veel socialer mens zijn, een groter netwerk hebben en wie weet wel nieuwe vrienden voor het leven.

(2) Meer zelfvertrouwen door aardig te zijn tegen anderen

Wist je dat je meer zelfvertrouwen krijgt als je aardig doet tegen anderen? Ook hier geldt dat je onbewust beloont wordt voor je gedrag, je krijgt waardering omdat je aardig bent. Je zal ook merken dat anderen aardiger tegen jou gaat doen en daardoor kan je een band scheppen en nieuwe vrienden maken.

(3) Wees optimistisch en krijg meer zelfvertrouwen

Negatieve gedachten gaan je niet helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen, je zal jezelf aan moeten leren om positief te gaan denken. Houd je gedachten in de gaten en zodra je jezelf betrapt op een negatieve gedachten, probeer je dat om te buigen naar iets positiefs. Iets anders dat je kan doen is jezelf opvrolijken in de ochtend, als je de dag vrolijk begint zal je de rest van de dag ook vrolijk zijn. Bedenk iedere ochtend welke leuke dingen je allemaal gaat doen en richt je met je gedachten ook alleen op de leuke dingen (vergeet het negatieve).

(4) Wees niet te perfectionistisch en voorkom negatieve gedachten

Perfectionisten hebben de eigenschap dat ze nooit tevreden zijn, als jij te perfectionistisch bent zal je dus altijd negatieve gedachten hebben. Probeer eens wat losser te zijn en wees eens wat sneller tevreden met wat je hebt, wat je hebt bereikt en wat je al hebt gedaan. Besef dat niemand perfect is en dat je niet altijd perfect kan handelen of overkomen.

(5) Leg de focus nooit op tegenvallers

Deze tip gaat wederom over het aanpassen van je gedachten, veel mensen blijven malen en tobben over dingen die fout zijn gegaan. Hierdoor gaat je focus uit naar het negatieve en voor je het weet kom je in een negatieve spiraal terecht waar je moeilijk uit komt. Denk even logisch na, dingen gaan mis, het gebeurd nou eenmaal. Je kan niet meer terug in de tijd om jezelf te verbeteren dus wat heeft het nu voor nut om er nog zo lang mee te zitten? Iedereen maakt fouten, het gaat erom dat je van je fouten leert, dus als je in vervolg een fout maakt, vraag jezelf dan wat je ervan hebt geleerd en welke stappen je kan ondernemen om het in vervolg beter te doen. Meer kan je gewoon niet doen!

Gebruik de tips voor meer zelfvertrouwen

Je hebt de verschillende tips voor meer zelfvertrouwen gelezen en weet nu dat je met simpele aanpassingen je zelfvertrouwen kan vergroten. Ga vanaf vandaag aan de slag met deze tips voor meer zelfvertrouwen en kijk of het voor jou werkt. Nog even alles kort opgesomd:

  1. Socialer zijn vergroot je zelfvertrouwen
  2. Door aardig te zijn krijg je meer zelfvertrouwen
  3. Een optimistische denkwijze verhoogt je zelfvertrouwen
  4. Wees niet te perfectionistisch want dat kan negatieve denkwijzen veroorzaken
  5. Blijf niet tobben over tegenvallers maar denk logisch na en ga verder

Jij bent nu aan zet, neem deze tips mee en ga aan de slag om aan je zelfvertrouwen te werken. Meer tips? Kijk op:

Terug naar overzicht