Voedingsschema

Wat is belangrijk voor het maken van een voedingsschema?

Een voedingsschema kan erg handig en goed voor je zijn. Wil je graag afvallen, aankomen of ben je een intensieve sporter? Dan is de juiste voeding natuurlijk erg belangrijk. Om een juist voedingsschema op te kunnen stellen heb je informatie nodig. Dit kun je zelf doen of met behulp van bijvoorbeeld een diëtist. Ook wij hebben wat tips voor je opgesteld!

Wat is het belangrijkste bij het opstellen van een voedingsschema?

Het eerste wat je gaat doen is doelen opstellen. Wat is jouw doel? Wanneer moet deze bereikt worden? Wat ga je hiervoor doen? Maak dit voor jezelf duidelijk. Iemand die erg intensief sport, kan bijvoorbeeld meer koolhydraten eten dan iemand die dat niet doet en toch graag wil afvallen. Dit komt omdat de sporters over het algemeen meer calorieën verbruiken dan iemand die niet intensief sport. Ook zijn koolhydraten erg belangrijk voor de herstel en opbouw van de spieren. Dat geldt ook voor eiwitten en vezels.

Hoe weet je hoeveel calorieën je per dag mag eten?

Dan is het natuurlijk de vraag hoeveel calorieën je per dag mag eten. Gelukkig hebben deskundigen dit al voor je uitgezocht. Je kunt je caloriebehoefte op verschillende manieren uitrekenen. Een van deze manieren is met deze formule: 5.3 x vetvrije massa (lichaamsgewicht - vetmassa) in kg = BMR. Het is hier dus van belang dat je weet hoeveel je weegt en wat je vetmassa is.

Hier kunnen natuurlijk verschillende resultaten uitkomen. Hierop kun je jouw voedingsschema op aanpassen. Maar hoe houd je je calorie-inname makkelijk bij? Wat hier erg van belang is, is dat je je goed inleest over de producten die je eet. Dit kun je doen door zelf van ieder product de verpakking te lezen, of door apps die precies weten hoeveel calorieën er in elk product zitten te downloaden. Dit is erg handig en snel, zo kun je makkelijk je calorie-inname bijhouden. Deze apps geven ook precies aan wat er allemaal in de producten zit. Zo kun je per product kijken of dit in jouw schema over voeding past!

Een schema maken

Wanneer je al de belangrijke informatie hebt verzameld, kun je je schema over voeding gaan maken. Ook hierbij is het belangrijk dat je blijft kijken naar de ingrediënten van de producten. Wanneer iets weinig calorieën bevat maar er zitten weinig tot geen vezels en eiwitten in het product, levert dit niks op qua energie in je lichaam. Dit past dus niet in het schema over voeding van sporters. Voor de mensen die graag willen afvallen is dit wel weer een optie.

Terug naar overzicht